söndag 13 december 2009

Kultur enligt Sverigedemokraterna

Jag har fått ett flygblad från Sverigedemokraterna. Som de flesta politiska flygblad innehåller det inte mycket substans.

Den lätt förklädda xenofobin avslöjar dock sig själv. Den första rubriken i "Sverigedemokraternas mål" är "Gemensam kultur i Sverige". Här skulle man ju kunna tänka sig att SD gav exempel på vad som är äkta gemensam kultur i Sverige och hur man vill stödja, uppmuntra och utveckla den.

Men icke, det handlar enbart om att stoppa det man kallar massinvandringen. Några till intet förpliktigande ord om "skyddsbehövande" och tillfälligt uppehållstillstånd följs av att de som inte accepterar svenska normer och regler bör återvända.

Något annat handlar inte SDs Gemensamma Kultur i Sverige om. För dem är kultur lika med att hindra invandring. Och man använder inte flyktingbegreppet utan ett annat uttryck. Det kan knappast innebära annat än att man avser ett mycket mer begränsad krets än de som omfattas av flyktingdefinitionen.

Det märkliga är att man alltså säger helt nej till arbetskraftsinvandring. Lite längre ner i samma flygblad nämner man behovet av hög personaltäthet i åldringsvården. Redan nu är många anställda i åldringsvården nyanlända svenskar.

Sverige behöver arbetskraftsinvandring för att klara välfärden nu och än mer i en snar framtid. Men fackföreningar har aktivt motarbetat arbetskraftsinvandring och under många år har i praktiken bara flyktinginvandring varit tillåten. Det måste ändras, och en ändring är på gång. Det är nödvändigt för att klara välfärden i framtiden. Däremot måste Sveriges mottagande bli bättre: effektivare språkundervisning och att tillåtas att försörja sig själv.

SD anser att kultur är att hejda invandring. Om SD fick råda skulle välfärden raseras. SD är inte för framtiden utan ett tomt eko från en mörk forntid. Enkla lösningar utan tillräcklig eftertanke löser inte problem, utan skapar dem.

---
DN, SvD

13 kommentarer:

Anonym sa...

SD är ju det enda partiet som ifrågasätter befolkningsutbytet som pågått i ett antal decennier. Är det verkligen analfabeter från Afrikas horn och Mellanöstern Sverige behöver för att säkra "välfärden"? Svensson börjar tröttna nu på ljugeriet från makteliten, därav SD:s stigande siffror.

Lars Björndahl sa...

Folkomflyttningar har pågått i årtusenden och längre.

Svensson bör granska de "fakta" som sprids. Då ser de själva varifrån de falska sanningarna kommer ifrån.

Är det sant att det är (huvudsakligen) analfabeter som kommer till Sverige?

Anonym sa...

Folkomflyttningar har snarare skett sedan vi knallade ut från Afrika för ca. 1 miljon år sedan, men världen såg lite annorlunda ut då som du kanske förstår. Inte var det tal om hundratusentals människor från den ena sidan av jordklotet till den andra inom loppet av ett par decennier. Hela Europas befolkning för 35000 år sedan hade fått plats på Råsunda, som en parentes.

Det är dumt att generalisera, men jag tvivlar starkt på att Sverige är det land på jorden som tar emot 3:e världens hjärntrust.

Det gör nog snarare länder som Kanada och USA. Vi får skilja på invandring och flyktingar. Fram tills mitten av 70-talet var den svenska invandringen relativt problemfri, sedan satte flyktingströmmen igång, som en följd av konflikthärdar och exponentiellt ökande befolkningar i muslimska länder.

Jag kan inte se att det är rimligt att lilla Sverige ska agera världssamvete.

Lars Björndahl sa...

Din beskrivning bygger på en hel del inte alltför välgrundade antaganden.

Att ta sig till Sverige kräver onekligen en hel del initiativförmåga; inte olikt den som fick stora antal svenskar att ge sig av till det okända i Amerika...

Skillnaden mellan Sverige och länder som Kanada och USA finns främst i bristen på genomtänkt mottagande i landet. I Sverige har den socialdemokratiska bristen på tilltro till individens förmåga att klara sig själv, kombinerat med förbud mot att arbeta (eftersom arbetskraftsinvandring i praktiken varit stoppad sedan - just det 70-talet) skapat problem - men det är inte de nyanlända svenskarna som skapat problemen!

Men nog om detta. Jag lär inte kunna övertyga dig, och dina argument övertygar inte mig.

Vad jag saknar är däremot en kommentar till varför SD anser att gemensam kultur i Sverige är det samma som att stoppa massinvandring.

Sonny Sumo sa...

I Borlänge är analfabetiska invandrare i majoritet. Fint tillskott för Borlänge. Måste vara utvecklande för orten.

http://www.dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=50845&epslanguage=sv

Lars Björndahl sa...

Ja men visst, förutom det generella statliga bidraget för flyktingmottagning fick Borlänge ytterligare bidrag för att kunna anordna kurser för dessa nyanlända. Så jag håller med dig, detta måste vara utvecklande för orten!

Robert S. sa...

Svensk kultur enligt Moderaterna : Barbarism. Bra kultur enligt Moderaterna : islamism.

Ja du, ni kommer nog få jobba ihop med Mona Sahlin efter nästa val, eftersom ni har sån patologisk fobi mot Sverigedemokraterna. Sent skall ni syndare vakna.

Lars Björndahl sa...

Hej Robert!
Jag delar inte den mycket förenklade syn på kultur som du ger uttryck för och som även kommer till uttryck i Sverigedemokraternas eget flygblad. Och du kommer inte heller med någon fördjupning av vad som är kultur enligt Sverigedemokraterna!

Kultur som vi moderater ser den är mycket större, vidare och viktigare än de fördomsfulla schabloner du för fram.

Inte heller hyser vi någon "patologisk fobi mot Sverigedemokraterna". Däremot är vi skeptiska mot varje parti som presenterar sina åsikter som om det vore vetenskapliga sanningar och som hetsar mot olika medmänniskor.

Vi moderater tror på människors förmåga att ta hand om sig och de sina; att föräldrar kan välja barnomsorg och skola åt barnen; att äldre och deras anhöriga kan välja omsorg för äldre när den dagen kommer; att välja sjukvård, osv. För att det ska vara möjligt måste stat och kommun vara så sparsamma som möjligt med skattebetalarnas pengar.

Arbetslinjen är oerhört viktig för alla invånare i Sverige - ju fler som arbetar desto säkrare blir välfärden. Ju fler som arbetar desto säkrare blir pensionerna.

Och invandrare behövs i stora mängder, annars klarar vi inte välfärden - det är visat av forskare!

Gunnar Johansson sa...

Du fokuserar på helt fel frågor - li likhet med debattartikeln av Björn Johnsson.

Den artikeln måste vara kvalificerad till det här decenniets förstapris i politisk korrekthet. Här har författaren staplat upp de gamla fördomsfulla klyschorna på hög för att riktigt svartmåla SD och deras presumtiva väljare.

Hur vore det om du öppnade ögonen för islams allt större framskjutna position i Sverige? Kanske missade du SVT-dokumenären "Slaget om muslimerna" nyligen? Här avslöjades tydligt hur de moderata muslimerna i vårt land ska tvingas bli mer extrema i deras förhållande till samhället.

Det är bara början. Och nu börjar kraven på att få ha moskéer med böneutropare (Fittja söder om Stockholm, enligt Rapport den 15 december 2009).

Blunda inte för vad allt större andel av svenskarna tycker och känner för den ökande islamiseringen av Sverige! Den frågan har inte med "främlingsfientlighet" eller "islamofobi" att göra, utan upplevelsen av ett reellt hot från en helt främmande religion och kultur.

Lars Björndahl sa...

Hej Gunnar!
Du hoppar helt över det som Sverigedemokraterna själva skriver om sitt mål med kulturen. Det är inte kulturpolitik utan uttryck för xenofobi.

Man behöver inte hitta på saker för att svartmåla SD, der räcker att citera vad de själva skriver!

Anonym sa...

Det skulle också vara intressant att få en mer djuplodande analys av vad den svenska kulturen egentligen består av.

Många av de saker som vi idag ser om svenskt eller som svenska traditioner kommer faktiskt från utlandet. Julgranen, adventskalendern och semlan kommer från Tyskland, kåldolmarna och jultomten från Turkiet, Lucia från Sicilien och kungahuset från Frankrike.

När vi sedan pratar om vad som ses som svenskt och om vad som har haft betydelse för det svenska samhället så får vi heller inte glömma bort vallonernas betydelse för den svenska järnhanteringen och i förlängningen svensk industri och ekonomi.

Anonym sa...

Jag hade gärna tagit emot jultomtar, kåldolmar och liknande, det stora problemet är när jultomten efter några månader vill smälla upp en minaret på torget och ha böneupprop. Ett par månader senare känner han sig ensam och skickar brev hem till släkten i syfte att dom ska förena sig med honom i lilla landet lagom. På köpet kommer ett antal "kusiner" som också hört talas om landet där vi har löjligt låga straff, invandrare kan göra vad dom vill utan att någon vågar säga ifrån eftersom man är rädd för att bli kallad rasist. Tack men nej tack.

Lars Björndahl sa...

Hej Anonym!
Jag delar inte din syn på problem förknippade med invandring. Det jag ser som det största och allvarligaste hotet är när vi systematiskt hindrar dem som kan och vill arbeta och försörja sig själva! Det andra problemet är att vår befolkning åldras. Ska vi klara välfärden i framtiden måste vi få tillskott av yngre arbetsvilliga individer!

En viktig fråga gäller brottslighet. Det spelar ingen roll om jag blir rånad eller utsatt för inbrott om förövaren är svensk eller icke-svensk. Alliansregeringen arbetar seriöst mot ALL kriminalitet.

Många i Sverige födda känner utanförskap. Det är en grogrund för extremism och kriminalitet. Alliansregeringens aktiva arbete för att inkludera ALLA grupper i Sverige handlar om att göra Sverige tryggare.

Rasist är den som hävdar att en ras är bättre än en annan (och rent biologiskt är det inte enkelt att faställa att det ens finns olika mänskliga raser). Den som däremot gör generaliserade nedsättande omdömen om olika grupper av människor som är "främmande" ger snarare uttryck för xenofobi än för rasism.