fredag 29 januari 2010

Duglig Alliansregering räddade SAAB!

Till skillnad från socialdemokraterna som skrikit sig hesa för att skattebetalarna skulle ta över biltillverkningen i Trollhätta har Alliansregeringen visat sig särdeles regeringsduglig i denna fråga. I dagens SvD och DN berättas om en svensk utredning som påvisat en koppling mellan ryska ägarintressen i Spyker och organiserad brottslighet - en utredning som ledde till att det blev tillfälligt stopp i förhandlingarna mellan GM och Spyker.

Sedan är frågan om SAAB-Spyker kommer att klara sig i framtiden. Jag har bott och arbetat nära de tidigare Rover-verken i Birmingham - där hindrades en konkurs av inhemska investerare, men några år senare var ändå konkursen ett faktum. Och även då hade kinesiska investerare trotts vara räddningen (se tidigare blogg). Men skillnaden är att Rover inte var en innovativ biltillverkare och att alla modeller var föråldrade och inget nytt fanns utvecklat. Att affärsidén för SAAB-Spyker omfattar även utveckling och försäljning av know-how inger därför hopp om att det kan finnas en god framtid!

Men det var inte Mona Sahlin, Tomas Östros och den samlade vänsteroppositionens förtjänst med förslag till statligt övertagande eller pock på andra överilade åtgärder. Det kanske kunde ge intryck av handlingskraft för stunden, men kommer väljarna att belöna opportunisterna?

---

3 kommentarer:

norah4you sa...

Inte bara duglig Alliansregering utan i klartext ett bra exempel på gott Säkerhetspolisarbete förmodligen med hjälp av Must och FRA.

Som jag skriver i min blogg nu på morgonkvisten: Tummen upp för Säpo.

Anders Troberg sa...

Vad är problemet med Antonov? Det är ett seriöst företag med lång historia, med kunder som tex NASA. Det har dessutom en historia som är ganska lik SAABs egen, och därmed bättre insikt i deras problem än vad en annan köpare skulle ha.

Jag tycker att det är sorgligt att man låter rysskräcken gå så långt att man riskerar tusentals jobb, kanske tiotusentals om man räknar in drabbade underleverantörer, hellre än att man tillåter seriösa ryska ägarintressen.

Anonym sa...

Anders Troberg:

Du måste lära dig att Antonov bara är ett namn. Det som undersökts är PERSONEN Antonov inte företaget.