onsdag 13 januari 2010

Nya regler för sjukskrivning får fler i arbete

I DN och SvD citeras en rapport från den nya myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen (ISF): redan ser man tydliga tecken till goda effekter:
"60 procent fler återgick i arbete efter sex månaders sjukskrivning efter att de nya tidsgränserna infördes."
Det är mycket glädjande.

Desto mer bedrövligt är det att läsa i SvD och Aftonbladet om en kvinna som i påskas begick självmord efter att ha fått ett brev från Försäkringskassan med uppgift om att sjukersättningen skulle upphöra. Det som är det katastrofala att två parallella utredningar pågick, en centralt och en lokalt; den ena ledde uppenbarligen enligt artikeln till att kvinnan tog sitt liv, medan den andra pågick och förefaller - enligt artikeln - ha varit på väg mot permanent sjukersättning. Även om depressionen fanns redan tidigare är det inte alls orimligt att ett för individen chockartat besked bidrog till att hon tog sitt liv. För en vanlig medborgare är det inte lätt att urskilja att ett visst beslut bara berör en tidigare utredning och inte den senaste - hur ska det då vara för den som lider av en depression?

Det ohyggliga här är inte den bortre gränsen, utan att Försäkringskassans ena hand inte vet vad den andra gör.

Försäkringskassans attityd - även om man lovar att se över hur man sköter handläggningarna - övertygar inte:
Men generellt anser inte Försäkringskassan att parallella utredningar på olika kontor är något större problem.

– Så här har det varit sedan många år tillbaka och det kommer att se likadant ut framöver.

I synnerhet när det gäller psykiskt sköra människor får det inte gå till på ett så omänskligt sätt!!

--

32 kommentarer:

Anonym sa...

Arbeta eller dö är aliansens måtto

Anonym sa...

"– Det kan självklart vara så att försäkrade upplever det som svårt men vi tycker inte att det är något större problem." Är inte försäkringskassan till för de försäkrade? Det verkar inte som om de som jobbar där/cheferna(?) tycker det.
Man upphör inte att förvåna sig.

Patrick sa...

Klart att det får fler i arbete, men till vilket pris?
Mari-Louise har ju Alliensen sparat in på, säkert 20 år av pensionspengar.
Jag är för arebtslinjen, men man kan inte, får inte, dra bort mattan för folk på detta viss.

Anonym sa...

Det var illa nog under sossarnas regim och nu har det blivit ännu värre. Grattis alliansen, nu är ni ett steg närmare er ideala übermensch-värld.

Anonym sa...

En fråga som är berättigad är till vilka arbeten var då?

akra sa...

Vilket samhälle där man helt lagligt kan dräpa folk! Vilken organisation på Försäkringskassan där den ene inte vet vad den andre gör! Privatisera försäkringarna så att det inte är tjänstemän utan privata bolag som hanterar försäkringarna. Privata bolag kan krävas på stora skadestånd om man felhanterar de försäkrade och ställas till ansvar. En statlig tjänsteman är untouchable! Slå ihop A-kassa och sjukförsäkringarna i en gemensam socialförsäkring så det inte blir en massa bollande hit och dit mellan kassorna- inte minst pga var och ens krav på att minska budgetresultatet.

Anonym sa...

Politiker och uppenbarligen också utredare, verkar vara ovanligt korkade. När man drar undan all möjlighet till uppehälle så kommer naturligtvis fler gå tillbaka till arbetet så länge som det går. Det innebär inte att de är friska. Vad som kommer att ske är att många kommer att klara detta en tid, men kommer att bli ännu sjukare, och nästa sjukskrivningsvåg kommer att bli än värre. Moderaternas hänsynslösa syn på de svaga i är otäck och inte värdigt ett civiliserat samhälle.

Anonym sa...

Arbeit macht frei!

Lars Björndahl sa...

För att börja bakifrån - varken politiker eller utredare är "ovanligt korkade".

Många kommentarer går ut på att Alliansregeringens samlade reformer skulle ställa människor på bar backe. Det är inte sant, men de som försvarar biståndsberoende och utanförskap sprider gärna enstaka bitar utan sammanhang.

Beträffande Försäkringskassan är det organisationen som är korkad, inte enskilda tjänstemän.
Beträffande politik: det är en missuppfattning att all möjlighet till uppehälle dras undan, men oppositionen gillar att sprida den myten. Sjukförsäkringen är inte till bara för att man inte är frisk, utan om man på grund av sjukdom eller skada inte kan arbeta. Det är en väsentlig skillnad. Under många år med S-regering har man stämplat ut människor med arbetsförmåga därför att det var enklast så. Alliansregeringen har konsekvent satt till resurser för att hjälpa människor tillbaka från utanförskapet!

Så frågan om "vilka arbeten då?". Fram till den globala finanskrisen förra hösten ÖKADE sysselsättningen enormt. Nu ser vi effekterna av finanskrisen - när den arbetslöshetskrisen är över kommer Sverige att stå rustat. Alliansregeringens konsekventa satsning på arbetslinjen och den ökning av sysselsättning som kom innan finanskrisen har gjort att Sverige haft ett mycket gott läge för att ta hand om effekterna av finanskrisen.

Det är ledsamt att läsa nedsättande tillmälen och falska påståenden om oss nya moderater och vad vi försöker åstadkomma. Det grundläggande syftet med arbetslinjen är att ALLA ska få det bättre i Sverige. Det stämmer inte att förslagen går ut på att göra det sämre för de svaga - de är de som behöver ett Sverige med stark ekonomi och för det krävs att alla som kan arbeta gör det.

så jäkla sjuk sa...

HUr rimmar de nya reglerna med MOderaternas tro på INDIVIDEN I CENTRUM? Den här nya tidsbegränsade sjukpenningshärvan liknar inget annat än DDR.

Anonym sa...

MONSIEUR!
Du som är läkare!
Ta en titt på LYME DISEASE.
En fruktansvärd sjukdom som delar de flesta egenskaper som syfilisbakterien har. En sjukdom Sverige vägrar erkänna eller behandla.
Kronisk borrelia har tvingat mig från hus, hem, barn och in i förtvivlan.
JAg har ALLA symptom på kronisk borrelia men nekas behandling.
Sverige är en ynkedom.

Lars Björndahl sa...

till "så jäkla sjuk":
Därför att tidsbegränsningen av sjukpenningen bara en del i ett stort program - det finns åtskilligt mer än detta: aktiva rehabiliteringsprogram, aktiv arbetsförmedling och program för att orientera sig om olika yrken och verksamheter för att hjälpa den enskilda. Den som är för sjuk för att arbeta, är fortsatt berättigad till sjukersättning.

Tänk på att oppositionen gärna serverar små enskilda bitar av reformerna, men undviker att påvisa helheten!

Björn sa...

Oj så många hobbypsykologer som kommenterar detta överallt...
Det ni vet, alla små kommentatorer, det är att en kvinna var deprimerad och att hon tog sitt liv. Ni har inte den blekaste aning om resten och alla drar slutsatsen att självmordet berodde på att hon fick sjukpenningen indragen.
Ytterst märkligt att detta är det enda fallet som uppmärksammats, om nu indragen ersättning ensam är ett skäl till suicid. Och märkligt att vi har så pass många arbetslösa, för förlust av jobbet borde med er logik även det leda till suicid. Och dessutom är det märkligt att så pass många tar livet av sig utan försäkringskassans inblandning.
Att gå utan sysselsättning är förvisso ett skäl till depression, med en rad andra samverkande omständigheter kan denna fördjupas och denna djupa depression kan i sin tur leda till suicid.
Jag kan bara beklaga att en människa tagit sitt liv, men jag tycker att det är fel att skylla det på försäkringskassan och att dessutom göra som tidningarna och driva det som en politisk kampanj. Att utnyttja en människas död är osmakligt, och nej herr Björndahl, den ena utredningen ledde inte "uppenbart" till att kvinnan tog sitt liv, Den utredningen ledde till att hennes ersättning drogs in. Hennes depression ledde till att hon tog sitt liv, och den fanns redan innan hon fick ersättningen indragen.

Lars Björndahl sa...

Herr Björn,
det stämmer att det blev lite för kort i texten - jag avsåg att skriva "uppenbarligen enligt artikeln"
och - skulle jag vilja tillägga - i det sammanhanget är det inte helt orimligt att effekten av detta besked bidrog till självmordet. Av artikeln att döma hade en ny utredning satts igång. Det är inte lätt för vilken vanlig medborgare som helst att förstå att avslaget inte berörde den nya utredningen, utan den gamla - det kom ju från Försäkringskassan!

Anonym sa...

Björn, förlust av jobbet och förlust av ersättning är två olika saker och behandlas inte nödvändigtvis med samma logik.

Patrick sa...

Å andra sidan Björn, är det inte helt taget ur luften att det finns ett samband. Vad som verkligen fick henne att ta sitt liv för vi aldrig veta.
Som jag sa tidigare är jag för arbetslinjen, men de som ska slussas ut får inget stöd utan hålls mer eller mindre i mörkret.
(ang. bakgrund, jag har jobbat både med FK och en handikapporganisation).

Lars Björndahl sa...

Til Patrick:
det stämmer att det länge varit så, att när sjukersättning ges utan slutdatum, så har individen blivit övergiven. Syftet med Alliansregeringens hela program är ju att ändra på det. För dem som har arbetsförmåga ges introduktionen, och under den tiden ges samma ersättning som under sjukskrivningen.

Syftet är att det ska bli bättre. Det är viktigt att se till helheten!

Anonym sa...

Ja, signaturen Björn, som jag tyvärr är namne med uppvisar en enastående cynism och översittarattityd ("oj så många hobbypsykologer...") som är rätt typisk för högern i dess människosyn. Inte ens en moderat politikers kommentarer accepteras utan mästrande. Dessutom: "Att gå utan sysselsättning är förvisso ett skäl till depression, med en rad andra samverkande omständigheter kan denna fördjupas och denna djupa depression kan i sin tur leda till suicid". Och den ska snacka om hobbypsykologer!

Men visst, förnekande ingår ju också i attityden, eftersom allt annat skulle få världsbilden att rasa samman. Följaktligen måste varje orsakssamband mellan en sjuk människas självmord (som herr fisförnäm envisas med att använda den mediciska beteckningen för) och sjukförsäkringens utformning förnekas. Anfall är bästa försvar. Och arbetslinjen är bäst i alla lägen! Många har ju kommit i arbete ("utanförskapet", som ni lurade på väljarna 2006) och en människa hit eller dit, vad gör det? Lite spill får man räkna med. Människan skulle säkert ha blivit bra om hon fått komma ut och jobba lite. I övrigt gör vi som försäkringskassan och beklagar pliktskyldigast.

Nej mina herrar, det här kommer att stå er dyrt på valdagen, vad ni än orerar om på era hatbloggar

Ebba G sa...

Étt stort problem är väl, att det som skulle vara rehabilitering inte finns. Sådana insatser, som kan vara psykologiskt stöd, terapi, sjukgymnastik, hjälpmedelsförsörjning, hjälp från arbetsterapeuter mfl, håller helt på att monteras ner. Man drar ner på a l l t som inte är direkt diagnosticerande eller medicinsk behandling (akut) Hur ska någon kunna rehabiliteras utan rehabinsatser?
Och jag har mycket svårt att se, att arbetsförmedlingens handläggare plötsligt har fått utbildning eller har egenskaper som gör dem lämpade att överta de rehabinsatser som det annars tar åratal att utbilda sig till att hjälpa till med.
Att hjälpa människor till att kunna börja arbeta är ett kostsamt arbete - som lönar sig. Men det måste få kosta, vi kan inte lämna över till dem som är sjuka att själva rehabilitera sig.
/Ebba

Lars Björndahl sa...

Till Anonym 19.24 "namne Björn":

Jag förstår av ditt inlägg att du är mycket arg på oss moderater, men du blandar ihop begreppen. Utanförskapet handlar om att inte komma i arbete, utan att ges ett bidrag och sedan glömmas bort.

Om du läser min blogg med lite större omsorg, så ser du att det inte handlar om "en människa hit eller dit, vad gör det?". För mig är varje individ viktig - en människa som tar skada därför att myndigheter sköter sina uppdrag på ett olyckligt sätt, det är en människa för mycket. Varje elev som mobbas i skolan är, var och en, en för mycket!

Lars Björndahl sa...

Till Ebba:
Det stämmer att rehabilitering inte är arbetsförmedlingens primära uppgift; där har sjukvården och försäkringskassan företräde. Stora resurser har skjutits till för rehabiliteringsinsatser, så att det kan bli verklighet!

Som det tragiska fallet i Borlänge beskrivs så var inte rehabilitering en aktuell väg; men procedurerna framstår som mycket olämpliga i det aktuella fallet.

Anonym sa...

Självklart är sjukskrivna nu tvugna att jobba fast de inte borde det.
Nu blir det sossarna som får ta över dessa när de till hösten är i mycket sämre skick än de var innan.
Skulle Alliansen vinna till hösten så gör nog många något riktigt drastiskt. Talibaner har några metoder som säkert kommer att användas.

Björn sa...

Uppenbarligen har jag rätt i att det är hobbypsykologer som kommenterar, och det stämmer att jag själv sällar mig till den skaran.
Signaturen som kallar sig min namne har helt rätt i att många människor kommit i arbete och att den medicinska beteckningen för självmord är suicid.
Men för att fortsätta på temat, det har visat sig att det här självmordsfallet blivit ett slagträ i debatten och jag undrar varför det skulle vara mer stötande att jag visar på de övriga faktorer som påverkar en människa att ta sitt liv än det är när andra debattörer raskt drar slutsatsen att självmordet beror på beslutet om indragen ersättning. Som vi alla vet, men få vill erkänna, så är inte verkligheten så enkel. Och nej, jag tror inte att sjukförsäkringens utformning är ett skäl till att människor tar sina liv.
Ska man prata politik utöver det här speciella fallet så är jag övertygad om att en arbetslinje är klart bättre än en bidragslinje. Och jag tror att det är viktigt för envar att om möjligt få bidra till sin egen försörjning. Systemet som varit har varit inriktat mot att den som får bidrag skall hållas borta från arbetsmarknaden, ofta för att dölja arbetslöshet. Den bästa behandlingen för den som blivit sjuk är att efter sina egna förutsättningar få komma tillbaka till arbete så snabbt det går, för att inte tappa greppet och även känna att man själv har kontroll över sin situation.
Jag kommer aldrig att tro på ett system där sjuka får en stämpel i pannan där det står att de är odugliga och därför skall försörjas av samhället. Men det är ett sådant system vi haft och det måste ändras. Självklart reagerar människor på en förändring, men förändringen är nödvändig och när medborgare och arbetsmarknad vant sig vid de nya förutsättningarna så är jag övertygad om att det kommer att fungera bra.
Det är alltid tragiskt när människor tar sina liv, men som sagt så accepterar jag inte det av vissa ansett som solklara "oppositionskorrekta" orsakssamband som presenteras i det här fallet. Det är klart att om oppositionen får välja så är regeringen skyldig till allt ont i världen, men varje tänkande människa inser att det inte är så.

Patrick sa...

@Björn
Det finns inga enkla svar, varken om man är höger eller vänster...

Strutsman sa...

Hej.

Jag är faktiskt forskare på riktigt, så jag kände mig tvungen att leta upp lite information kring självmord. Det jag har hittat har naturligtvis inget med det aktuella fallet att göra, men det är likafullt intressant.

1. Antalet självmord i Sverige minskar stadigt (i takt med att landet går högerut?!):
http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=28745&a=86652&l=sv

2. Självmord vs. förd politik. Exempel: Ungern 1950-idag: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hungarian_suicide_rate.png

Sedan vill jag minnas den förra nyheten jag hörde om självmord. Facket på France Telecom varnade för att företaget drev folk till självmord; hela 30 stycken de senaste 18 månaderna. Forskaren i mig tog fram google och skred till verket. Frankrike har ca. 18 självmord per 100.000 personer och år. France Telecom har ca. 100.000 anställda i Frankrike. Alltså ligger "självmordsvågen" nästan precis under landet som helhet. Om man dessutom antar att de anställda är en majoritet män, så är det nästan exakt samma självmordsfrekvens som landet i stort.

Tyvärr verkar jag vara den enda som tar fram penna och papper när någon försöker använda tragiska livsöden som politiska slagträn. Kom igen, gör det ni också!

Strutsman sa...

Rätt ska vara rätt. I mitt France Telecom exempel menar jag att självmordsfrekvensen ligger lite över nationella genomsnittet, inte under.

Patrick sa...

Strutsmannen, forskaren i dig borde också veta att det där är siffror att tolka och de kan tolkas lite hursom.
Vet vet faktiskt inte varför hon tog livet av sig och det faktum, om jag förstått saken rätt, att det skedde dagen efter hon fått reda på att hon blivit utförsäkrad kan vara en ren slump. Sen hoppas jag att det fanns bakomliggande orsaker och att brevet, kanske, eller kanske inte utlöste handlingen. De berömda droppen som får bägaren att rinna över.
När det sen gäller France Telecom, hur var självmordsfrekvensen över en tioårsperiod innan dessa 18 månader?
I vilket fall, här finns en artikel som ändå kanske ska beaktas, karln är ju professor, kanske en socialdemokratisk sådan, men ändå...
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringen-varnades-for-sjalvmord-bland-sjukskrivna_4086043.svd

Strutsman sa...

Patrick:
Det är ju det jag säger. Det finns säkert alltid en utlösande faktor. Den är betydligt oftare att en kvinna lämnar en man än att någon får sin förtidspension indragen, men det kan naturligtvis vara en massa olika orsaker. Det spelar dock mindre roll. Vi kan inte låta oss tas gisslan av folk som kan vara självmordsbenägna eller t.o.m. hotar öppet med självmord. Man måste kunna vara ärliga mot varandra även om man har negativa besked att komma med, utan att mottagaren tar livet av sig.

Kommentera gärna statistiken som jag ägnat någon timme åt att hitta. Vilken typ av politik verkar leda till fler självmord?

Patrick sa...

Tror inte det handlar om det, man kan inte behandla folk på detta sätt, alltså att man bara ger dem ett slutdatum, man måste ge stöd och information hela vägen.
Att göra höger- eller vänsterpolitik av det är meningslöst, vare sig den ena eller den andra vill att folk ska lida. Antar jag.

Anonym sa...

Det är klart att vi långtidssjukskrivna är arga på er moderater och på alliansregeringen. Precis allt har ju de facto blivit sämre för oss! Jag pratar utifrån min egen erfarenhet och att avfärda den kritiken som om det vore propaganda från oppositionen taget ur kontext är faktiskt smått vidrigt.

Jag tar det igen: precis allt i min situation som sjukskriven har blivit sämre under alliansstyret. Ni säger att det har blivit bättre. Vem har rätt?

Anonym sa...

Tänk, precis som vanligt så uteblir kommentarerna när jag påpekar ovanstående. Det är väl för lustigt.

Lars Björndahl sa...

Hej Anonym!
Anledningen till kommentarsbrist är i första hand att de åsikter och fakta som förs fram är så vaga att det är svårt att komma med någon kommentar, eller svar på frågan om vem som har rätt!

Några generella frågor som bör diskuteras ära:
Ska den som har arbetsförmåga arbeta eller få bidrag?
Ska arbetsbrist/arbetslöshet vara ett skäl till sjukskrivning?