tisdag 19 januari 2010

S: Hellre skrämselpropagande än seriös saklig debatt?

Jag vet inte vad som är värst med dagens vänsteropposition i Sverige: är det den ensidiga skrämselpropagandan på bekostnad av en saklig debatt eller är det den cyniska inställningen att ändamålet (makten) helgar medlen (oroade människor)? Oavsett vilket så är det den typ av brist på saklig argumentation som ger näring åt politikerförakt och politiska rörelser av det mindre rumsrena slaget.

Med pukor och trumpeter har oppositionen hälsat ankomsten av såväl gemensam försvarspolitik som gemensam socialförsäkringspolitik. Enigheten om försvarspolitiken höll visst till dagen efter. För socialförsäkringarna har man varit försiktigare: vänta till efter valdagen, så ska vi se vad vi genomför. Förra valet ville den samlade vänstern vänta till efter valet med att avslöja för väljarna vilken den gemensamma politiken skulle bli, men det betet svalde inte väljarna! Nu lovar man i varje fall att tänka efter och ta reda på efter valet om det går att genomföra.

Det är sorgligt att vänsterns debattnivå, inte minst i radions aktualitetsmagasin på sena eftermiddagen idag: upprepning av grundlösa påståenden om alliansens reformer utan att riktigt kunna förklara de avgörande skillnaderna och kostnaderna. De skillnader (S) hela tiden talade om var mellan deras "gemensamma" förslag och den vrångbild av alliansens reformer som man anser vara viktigare än en saklig debatt.

Det enda som står riktigt klart är ju att det inte är fråga om någon återställare, dvs att sjukförsäkringen ska inte återgå till hur den var under senaste S-regeringsperioden.

Och så kan vi vara säkra på att det blir dyrt, så skatter kommer att höjas rejält.

---

Se även SvD, DN, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, Kent Persson, Maria Abrahamsson

Inga kommentarer: