onsdag 20 januari 2010

Sahlins världsbild?

Hörde en liten snutt av Mona Sahlin på radion i morse. Hennes jämförelse mellan vad (S) vill åstadkomma och vad Alliansen har åstadkommit är fortfarande bara illusionstrick.

Sahlin påstod att i socialdemokraternas Sverige, där bestämmer politikerna att vårdcentralerna finns där invånarna behöver dem, medan i Alliansens Sverige där bestämmer BOLAGEN (jodå, det betonades starkt) att vården inte ska finnas där den behövs.

Men snälla någon: ett vårdföretag som lokaliserar sig på en plats där få invånare vill ha dem, det företaget får inte intäkter och kan inte fortsätta sin verksamhet.

Här är vattendelaren mellan socialisterna och alliansen: ska politikerna eller människorna bestämma?

Och de socialistiska politiker som absolut vill bestämma åt människorna har ju uppenbarligen låst sig för följande:
En läkarmottagning måste ligga i bostadsområdet, annars blir det för svårt för bistadsberoende vårdbehövande att hitta dit - eftersom de av dessa politiker definieras som hjälplösa utan politisk styrning.
Företag är i likhet med mycket av den offentliga verksamheten inte beroende av att deras tjänster efterfrågas.

Det finns all anledning att upprepa frågan: vilken statsministerkandidat har störst förtroende?
(grön = förtroende, ju mörkare desto större; rosa=dåligt förtroende; rött= inget förtroende; vitt=tvekar, inget svar; data från SIFO oktober 2009)

---
se även SvD, DN

1 kommentar:

Björn sa...

Det är uppenbart att idén om att privata aktörer kan sköta vård, omsorg, apotek och mycket mera, på ett minst lika bra (ibland bättre) sätt än vad stat och kommun kan skrämmer Sahlin och Ohly.
Det är bara det att de inte kan förklara varför de blir rädda när vi börjar prata om valfrihet, privat företagande eller en så enkel sak som individens fria vilja och möjlighet att göra rationella val.
Rent principiellt så finns ett problem i att staten/kommunen driver olika typer av verksamheter, och det är kontrollen av densamma. När en privat aktör bedriver vård så kan staten/kommunen ställa krav och kontrollera att dessa följs. Om de inte gör det kan man avbryta samarbetet och välja någon annan, medan man ofta inte ens kontrollerar de statliga och kommunala verksamheterna, möjligen med undantag för de fall då någon slagit larm till media.
Jag hoppas att alliansen vinner nästa val för Sahlins världsbild riskerar annars att bli verklighet och det skrämmer mig. Varför känns plötsligt begreppet "att köpa grisen i säcken" så nära till hands?