söndag 23 maj 2010

Är du sanningsenlig nu, Lotta Gröning?

I Expressens och Demoskops väljarundersökning får Fredrik Reinfeldt uppseendeväckande starkt stöd - inte bara från allians-väljare - utan även från en anseende andel av den rödgröna oppositionens väljare i frågan om vem de har störst förtroende för som regeringschef.

En kommentar till detta som är minst sagt märklig, är den från Lotta Gröning i Expressen - att påhoppen på Mona Sahlin är osakliga och elaka:
"Kritiken mot Mona Sahlin är allvarlig. Den visar hur långsura vi svenskar är. Hon är inte förlåten för sina tidigare misstag och påhoppen på henne är både osakliga och elaka."
...
"Mona Sahlins långa erfarenhet som politiker räknas aldrig av hennes kritiker. De retar sig på dialekten, på framtoningen, på väskan som var för dyr. Vad hon än gör är det fel."

Ett sådant resonemang är att göra det alltför enkelt: 'nu ska vi tycka synd om Mona Sahlin, alla är stygga emot henne'.

Men Lotta Gröning har fel. Den allvarliga kritiken mot Mona Sahlin gäller inte Toblerone och märkeshandväskor. Den allvarliga kritien gäller att hon - som erfaren politiker - ägnar mindre tid åt realpolitiska frågor än åt taktik och röstmaximering. Carin Jämtin, Mikael Damberg och Ilja Baltjan har alla fått känna av hur deras realpolitiska initiativ för att återvinna traditionella väljare i Storstockholm har körts över. Det verkar som Mona Sahlin har lärt sig av sin företrädare hur man - i varje fall tillfälligt - stärker sin egen makt .

Utöver taktiserande röstmaximering där man först säger en sak och därefter det rakt motsatta, och där man inte drar sig för att sänka partikollegor, så finns det även tydliga drag av opportunism där man hellre köper sig röster genom att framstå som att man är helt emot något som man i själva verket till allra största delen stöder i Riksdagen, t ex reformen av "sjukpensionen".

Till detta kommer Mona Sahlins personliga förtroendekapital. Det är sant att Toblerone har kommit att bli en symbol, men väldigt många minns fortfarande att det var så mycket mer. Inte minst var det diskrepansen mellan den officiella bilden av att "det är häftigt att betala skatt" och verkligheten att INTE betala sina skatter; allt tal om att förenkla för småföretagen som inte blev någonting; obetalda dagisavgifter och felparkeringsavgifter. Mycket av detta är historiskt men det ligger hela tiden i vågskålen när Sveriges invånare bedömer vilket förtroende de har för en ledande och erfaren politiker. Om övriga ingredienser ingav förtroende - agerandet mellan S, MP och V, samarbetet med S i Storstockholm samt trovärdigheten i övriga politiska utspel och tidigare konkreta politiska framgångar - då skulle knappast Mona Sahlins tidigare personliga misstag ha någon större betydelse.

Givetvis har Lotta Gröning rätt i att Mona Sahlins sätt att tala, hennes val av kläder och accessoarer är i sammanhanget helt ovidkommande. Men att avfärda all kritik mot Mona Sahlin som osaklig och elak, det är i allra högsta grad osakligt och fel!

---

SvD, Aftonbladet, DN

---

Kent Persson

---

2 kommentarer:

Centerpartisten sa...

Bra skrivet!

Bob sa...

Vad jag inte förstår är att Lotta Gröning ens för fram sådana löjliga argument, för rimligtvis vet hon bättre. Att hon säger sådant innebär bara att hon sänker sin egen trovärdighet utan att hon hjälper Sahlin nämnvärt. Gröning brukar ju annars vara rätt så frispråkig, även om vi vet var hon har sin politiska hemvist. Är det kanske någon form av självbedrägeri som hon sysslar med, så att hon kan fortsätta att ge sitt stöd på partiledaren?

Sahlin kommer att ställas inför en stor ledarskapsutmaning om hennes fuskbygge till koalition lyckas vinna riksdagsvalet i höst. Hon har ju inte ens en stark ställning inom det egna partiet som hon som partiledare hade kunnat luta sig emot och haft som stöd när hon ska få Vänsterpartiet och Miljöpartiet att rätta in sig i ledet.

Nej, de rödgröna framstår alltmer som en kommande regeringskatastrof om de skulle vinna i höst. Det känns obehagligt att behöva blicka in i en möjlig framtid där Sahlin ska försöka att leda landet med det underlaget...