fredag 21 maj 2010

Faktakollen: tre miljoner löntagare får höjd skatt!!

Faktakollen har granskat Fredrik Reinfeldts påstående i SVT Agenda 9/5 att det rödgröna budgetförslaget ger höjd skatt för tre miljoner löntagare och funnit att det stämmer:

"Enligt regeringen är runt 1,8 miljoner löntagare idag medlemmar i kassor med avgifter under 182 kronor. Den siffran bekräftas av statistik från Inspektionen av arbetslöshetsförsäkringen (IAF), som visar att det finns 1,88 miljoner medlemmar i a-kassor med avgifter under 182 kronor.
Samtidigt räknar regeringen med att 1,5 miljoner person med arbetsinkomster 2011 inte är medlemmar i någon a-kassa och därmed också förlorar på reformen. I dag finns 4,4 miljoner sysselsatta i Sverige enligt SCB. 3,3 miljoner är medlemmar i någon a-kassa enligt IAF och det skulle innebära att runt 1,1 miljoner löntagare inte är medlemmar. 1,88 miljoner plus 1,1 miljoner är lika med knappt 3 miljoner – alltså den siffra som Reinfeldt använder.


Slutsats: Påståendet stämmer. De rödgrönas trygghetsväxling innebär att runt tre miljoner löntagare får höjd inkomstskatt."


---

Läs också: Paul Lindquist: jobbskatteavdraget gör det mer lönsamt att arbeta, DN

---

Inga kommentarer: