måndag 17 maj 2010

Vad är sant om vänsteroppositionen och "friåret"?

Ett uttryck för vänsteroppositionens förkärlek för att uttrycka sig med eufemsimer [Svenska Akademins Ordbok: "i sht språkv. uttryckssätt som använder förskönande l. beslöjande l. förmildrande omskrivningar för ting l. begrepp vilkas egentliga benämning skulle värka stötande l. mindre behagligt; i dylikt syfte användt uttryck."] är väl att man tidigare infört "friår", dvs för den som kunnat ersättas av en annars arbetslös vikarie, så arbetsfrihet förlänats utan krav på faktisk förkovran (kompetensutveckling) eller nystartad företagsamhet - i praktiken ett ledigt år.

Detta är ju inget som går i linje med arbetslinjen. Enligt Expressen har Mona Sahlin förnekat att vänsteroppositionen går till val på att återinföra friåret, men det är inte sant, annat än om med advokatyr menar att bara för att man inte längre kallar det friår utan "utbildnings- och företagsvikariat" - idén är densamma: man får tjänstledigt med betalning om en arbetslös kan gå in som vikarie.

Formellt, om man ser till de exakta orden, så har Mona Sahlin rätt i att just friåret inte återinförs till namnet, men ser man till funktion så är det just vad man vill göra.

Det förtjänar att uppmärksammas att vad Mona Sahlin formellt har sagt om pensionärsskatt, är inte att det ska bli sänkt skatt, utan att det ska bli samma skatt som för löntagare. Många pensionärer jag talat med har själva uppmärksammat denna Sahlinska brasklapp i uttalanden om skatter. Och alla vet ju att hon vill ha höjd skatt för alla löntagare, möjligen med en viss skatteväxling som kommer fackföreningarna (läs LO) till del, inte löntagarna.

Det verkar inte som om Mona Sahlins förment sluga uttalanden går hem hos alla väljare. Tur är det...

---

DN, Aftonbladet, SvD

----

Inga kommentarer: