måndag 7 juni 2010

Livets höjdpunkt - att åka "studentflak"

Jag må väl erkänna att jag aldrig varit speciellt svag för en rad "traditioner". Dit hör "studentflaken". Så speciellt gammal är inte traditionen, i varje fall inte att transporten måste ske i Stockholms innerstad. Äldre är ju då traditionen att studentexamen är en form av mogenhetsexamen - inträdet i vuxenvärlden - men till denna kategori är det svårt att räkna dagens rörliga ölhävningar. Det är förvisso ingen specifikt svensk verksamhet - för några år sedan var jag i Köpenhamn vid denna tid och hade förmånen att få uppleva Danmarks framtid och hopp i påtagligt berusat skicka åka varv efter varv runt Kongens Nytorv ackompanjerat av olika mindre väl samstämda läten. Såväl i Köpenhamn som i Stockholm ingår det ju även i traditionen att blöta ner omgivningen och om mognaden har kommit riktigt långt även slänga burkar på bilar, cyklister och fotgängare i festens närhet.

I helgen utgjöt sig Carin Jämtin (S):
"Självklart ska studenterna vid Stockholms skolor få åka studentflak i city under examenstider. Allt annat bryter mot uppskattade traditioner."

Svaret från Ulla Hamilton (M) lät inte vänta på sig:
"Eftersom det blev så mycket protester signalerade trafikkontoret att det här var en politisk fråga. Då sa jag att det inte blir något förbud i år. Jag tycker att det är orimligt att komma med ett sådant här beslut mitt i firandet"

Det är inte utan att det märks att det är valår. Det är väl en av de viktigaste frihetsfrågorna att få studentflak i Stockholms innerstad? Att (S) kan anse att detta är så långt man vill sträcka sig i att ge frihet, är väl inte att förvåna, men att mer sansade partier inte tänker längre än näsan räcker, det förvånar!

"Främst handlar det om framkomligheten, men det är klart, vi får varje år klagomål från arbetsplatser som har svårt att jobba under studentperioden på grund av stöket. Men det är främst en polisfråga, säger Mats Freij, informationschef på Stockholms stads trafikkontor."

Med tanke på den rödgröna oppositionens fram-och-tillbaka-politik i Storstockholm så kan vi väl under dagen vänta ett antal ställningstaganden från Sahlin-Wetterstrand-Eriksson-Ohly:
studentflak med elever från socioekonomiskt eftersatta områden ska efter regional folkomröstning betalas av hemortskommunen
studentflak ska inte anordnas av privata entreprenörer utan av SL och kommunerna
All näringsverksamhet förbjuds i centrala Stockholm från slutet av maj till mitten av juni för att underlätta studentflakens färd. Landstinget får i uppdrag att upprätta mobila akutmottagningar längs den godkända färdvägen. Systembolaget upprättar depåer för säker påfyllning av ölförråden längs färdvägen.

---

Lidingösidan: Studentdagen är en glädje även för bryggerierna

SvD, SvD, SvD 2009, SvD 2008, SvD 2009, DN, DN, DN, DN 2009

---

2 kommentarer:

studentflak sa...

Som tur var blev inte studentflaken inställda i år heller:) Hade blivit många ledsna studenter då.. Men visst förstår man att folk blir trötta på det när de får ölstänk på sina bilar eller sig själva till och med.. Det bästa vore nog att begränsa åkandet till ett par dagar högst då vet folk att man ska hålla sig undan just då för att slippa stökeriet. Nu pågår studentperioden under 2-3 veckor vilket kan tyckas vara en lite väl lång period av stök o stim i trafiken.

Lars Björndahl sa...

Tack för din kommentar. Visst ska man fira när man går ut gymnasiet. Förutom att raljera med vänsteroppositionen inför valet 2010 så tycker jag fortfarande att man kan ställa sig frågan vilket firande som står i paritet med detta att sluta skolan!
Tyvärr handlar det inte bara om lite ölstänk, det har tyvärr handlat om mycket mer som "trillat" av lasset.

Men man ska fira - och inte behöva känna sig bunden av tidigare årskullars upptåg. Hur många vågar uppfinna en ny tradition?