tisdag 20 juli 2010

Rösta både med hjärta och hjärna

Även under inledningen till denna valrörelse har vänsterpartierna (S, V och MP) briljerat i argument som vädjar till hjärtat: "tyck synd om", "gör något gott" vädjar utspelen. Om man däremot ägnar deras politiska förslag en djupare analys finner man att effekten torde bli den motsatta: människor i utanförskap, låtsaslösningar i stället för verkliga lösningar av problem osv.

Det som skiljde Alliansens vinnande strategi förra valrörelsen från tidigare valrörelser var att den samtidigt vädjade till hjärta och hjärna - solidaritet även vid en intellektuell analys! Inte minst de nya moderaternas värnande om välfärdens kärnvärden men med individens frihet som utgångspunkt var en stor framgång.

Därför är den nyligen publicerade sifo-undersökningen (beställd av Rapport) ytterst intressant: de flesta upplever sig stå till höger om en mittlinje. En höger som erkänner behovet av en välfärd som ger stöd till dem som verkligen behöver det mot en vänster som bara vill sträva tillbaka till en sämre fungerande gårdag...

---

Stefan J Eriksson, Kent Persson, Thomas Böhlmark , Edvin Alam

---

SVT, SVTplay.se, SvD, Expressen
---

Tidigare bloggar:
Vänsteroppositionen - dagens verkliga reaktionärer
Att lösa problem eller att låtsas lösa problem

---

2 kommentarer:

Ylva Olausson sa...

Hej! "ger stöd till dem som verkligen behöver det" skriver du. Jag blev feldiagnostiserad på en Vårdcentral i Stockholms Läns Landstings regi. I stället för att hitta en enorm cystisk tumör på ena äggstocken påstod läkaren att jag hade migrän. När den 7 kg tunga tumören sedan opererades bort några månader senare,utanför SLL, försvann min huvudvärk. Nu när jag återflyttat till SLL behöver jag hjälp med postop komplikationer. Borde jag inte få det? Tycker inte du att jag behöver det? Tror du att jag får det någonstans inom SLL? Har du någon aning om hur verkligheten ser ut?

Lars Björndahl sa...

Hej Ylva!
Det är en eländig "historia" du råkat ut för!
1. Så ska ju inte en vårdcentral fungera - som du beskriver det är verkar det som ett solklart fall av både dåligt bemötande och medicinsk felbehandling. Med vårdval Stockholm har du i varje fall rätt att välja vårdcentral själv och är inte bara hänvisad till en du råkar bo i närheten av!
2. Det låter illa att du inte får hjälp med postoperativa komplikationer! Den klinik som utförde operationen borde kunna ge dig råd om vart du ska vända dig, eller en vårdcentral inom SLL som du väljer själv och har förtroende av.
3. Ja, jag vet hur verkligheten ser ut - det mesta av den sjukvård som görs är av yttersta klass, även om det finns undantag. Sedan finns det fortfarande en enorm byråkrati inom sjukvården som gör att sjukvården blir alltför ineffektiv och kostsam.

Slutligen - kommentaren om stöd till dem som verkligen behöver det handlar just om detta:
från politiskt håll måste vi bli bättre på att ställa krav på kvalitetsuppföljning av sjukvården;
sjukförsäkringen ska ge ersättning till dem som på grund av sjukdom inte kan arbete, inte vara en avlastning för arbetslöshetsförsäkringen (som det varit i speciellt i vissa delar av landet).