tisdag 7 september 2010

Skolpolitisk debatt i SvT igår

Expressen:
""Partiledarna möttes i första duellen efter sommaren i en skoldebatt i SVT på måndagskvällen. Då skötte sig statsminister Fredrik Reinfeldt (M) retoriskt bäst, enligt experten Barbro Fällman.
Mona Sahlin önskade en blocköverskridande överenskommelse som princip, medan Fredrik Reinfeldt påpekade att inriktningen på skolpolitiken är avgörande.

Mats Gerdau gör en exemplarisk sammanfattning av debatten på sin skolblogg:

  • Skolan var inte särskilt likvärdig, men däremot väldigt likadan överallt. Nu åtgärdar vi det.
  • Lars Ohly påstår att vi tagit bort elevinflytandet i skolan.... Elevdemokratin finns verkligen kvar, den är självklar och viktig.
  • Mona Sahlin mumlade lite tyst att Maria Wetterstrand får bestämma om det ska finnas kvarsittning och det vill hon inte ha. Fast det tyckte S när vi röstade om skollagen i juni. Det blev en eftergift för Mp...
  • Wetterstrand sa att "om" man ska ha graderade betyg... Ska man det, då? Hur ska deras betygssystem se ut?
  • Segregation är ett allvarligt problem, men man bryter den inte genom att ta bort valfriheten, sa Reinfeldt. Här syns en stor skillnad mellan Alliansen och de rödgröna. Ohly tycker att "valfrihetens pris är för högt". Slutsatsen måste ju vara att han vill ha en starkt centralistisk och planekonomisk modell utan valfrihet även om han inte erkände att det är konsekvensen.
  • Wetterstrand var talande tyst under valfrihetsdiskussionen. Hon protesterade inte alls mot Ohlys linje. Slutsatsen är att Mp vunnit dragkampen om att ta bort ordningsregler i skolan och förlorat om friskolor. Där har V vunnit i stället.

---

Expressen, SvD, SvD, DN

Kent Persson

---

Inga kommentarer: