lördag 4 september 2010

Skrämsel, avundsjuka och bluff

Socialdemokratins åtgärder blir alltmer desperata. Det är tydligt att det inte fungerat med skrämsel. Avundsjuka har inte heller fungerat speciellt bra. I fredags testade man att bluffa om sjukförsäkringen. Vore det inte bättre att använda all kreativitet till att söka lösningar på de problem som finns, istället för att taktisera för att vinna makten. För vad tänker man använda makten till om man mot förmodan skulle vinna? Återgång till politik som får fler i utanförskap? Göra det dyrare att anställa och lönsammare att få bidrag?

Det viktigaste skälet att det går bakåt för socialdemokraterna är inte att deras ledare är en kvinna vid namn Mona Sahlin. Att hon får så låga förtroendesiffror beror inte primärt på hennes leende eller val av handväska vid fototillfällen. Om det fanns substans - svar på Sveriges verkliga problem - i den politik hon förordar då skulle hon knappast ha det svaga läge hon har. Mona Sahlin signalerade tidigt att socialdemokratin skulle utvecklas och moderniseras - så har knappast skett och det kan knappast lastas en enskild person. Men det är nog lättare att få en rörelse med sig om det finns en klar vision om vad politiken ska gå ut på. Det är vad Fredrik Reinfeldt och hans medarbetare lyckats med: en hållbar vision som en stor del av väljarkåren upplever både som rättvis och rätt för landet och dess invånare.

För mig är det den andra valkampanjen där jag kandiderar och där jag deltar fullt ut. Stödet är massivt vid de många kampanjer vi gör för att få kontakt med väljarna. Förvisso finns det en och annan som är tvärtemot, men det är tydligt att väldigt många, inte minst pensionärer, har förstått sambandet mellan hög sysselsättning och resurser till välfärden!

---

SvD, DN, Expressen, SvD, SvD

Mina Moderata Karameller, Paul Lindquist

---

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Lars!
Mycket bra skrivet tycker jag. Axel Gordh Humlesjö sitter ju med under SVT:s partiledarutfrågningar och kommenterar mail från allmänheten. Men han kommenterade inte att överläkare Jörg Teichert nästa dag skulle delta i en kampanj för Socialdemokraterna trots att det kom in flera mail under sändningen om detta. Dem struntade han i att kommentera dem. Finns förklaringen här? http://sv.wikipedia.org/wiki/Axel_Gordh_Humlesj%C3%B6