fredag 21 januari 2011

Socialisternas oförmåga att se hela perspektivet

Så sakteliga börjar det politiska "livet" på att vakna till. Efter valet har det varit en längre tid av nomineringar till olika politiska organ och nu är det dags för nämnder, styrelser och utskott att börja fungera. Till detta kommer att två partier ska skifta ledning - Socialdemokraterna och Miljöpartiet - och det tredje kanske också kommer att göra det till slut.

Av den anledningen kanske det inte är att vänta att någon större analys av de tre partiernas inställning i olika frågor, men när olika företrädare för respektive parti tar ställning i olika frågor får man ju ändå ett visst underlag för att försöka tolka i vilken riktning man vill föra politiken.

Gemensamt tycker jag är att vännerna på vänsterkanten i flera fall tänker gott i det första tankeledet, men sedan tänker man inte längre.

Redan när jag gick i skolan var det så otäckt med betyg - stress och konkurrens. Men det jordiska paradiset infann sig med en betygslös skola så vet vi nu att Sverige halkar efter internationellt. Om skolan inte har fokus på kunskap, så blir kunskaperna lidande. Om lärarutbildningen inte har fokus på kunskap, så blir lärarnas kunskaper lidande - och hur går det då med deras undervisning?

I sjukvården är vänsterkantens brist på långtgående analyser lika besvärande. I decennier har man basunerat ut att det är fult att tjäna pengar på människors sjukdom. Nu kämpar man för att ett privat drivet sjukhus (St Göran) inte ska få ta emot patienter som inte finansieras på annat sätt än via Stockholms Läns Landsting, även om sjukhuset uppfyller de krav som finns på att ta hand om länets invånare. I sin iver att hindra privata vårdgivare och det man tror vara "rika" som "köper sig före i kön" så ska man göra vård ännu mindre tillgänglig. Men det korttänkta är att landstingets egna sjukhus redan kan ta emot sådana "externa" patienter - inte minst från andra landsting. Men om det är en privat vårdgivare, då ska det alltså vara förbjudet om man tar emot skattepengar för att vårda Stockholms Läns Landstings invånare... Man står inte på de sjukas sida - man vill hindra andra att tjäna pengar på sjukvård oavsett om det innebär att vårdutbud och vårdutveckling minskar och försämras: monopol hellre än bättre vård.

Det påminner tyvärr om den inställning som fanns bland socialister på 80-talet: förbjud paraboler för att minska risken för att felaktiga tankar kan komma in i folkhemmet. Hellre förbud än tanke.

---

SvD, SvD

---

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag ser att du är vice ordf i utbildningsnämnden. Nu har jag ingen kunskap om Lidingö, men se till att utbildningsnämnden lever upp till sitt namn och ge skolledningarna möjligheten att just leda skolan och inte bara hålla budgeten. Jo jag är en avhoppad rektor som mår så mycket bättre nu.
/Anders