måndag 4 april 2011

Framåt för kunskapsskolan

Regeringens förslag om att tillåta elitsatsningar för specialbegåvande och intresserade elever är bra och ett steg i rätt riktning. Nu är det inte bara tillåtet med elitsatsningar inom idrotten.

Sura kommentarer från S har inte låtit vänta på sig. Mikael Damberg fördömer det hela som "sortering av elever". Han har inte analyserat sin politik så att han inser att detta gamla socialdemokratiska synsätt innebär att man hindrar dem som har fallenhet för och intresse för teoretiska ämnen. Men å andra sidan finns det ju inga trovärdiga signaler för att S skulle vara beredda att ompröva sin kunskapsfientliga inställning. Den är ju gammal och beprövad. Redan under min egen skoltid infördes en ny läroplan för grundskolan där kunskapserövring kändes starkt ifrågasatt. Det var i slutet av 1960-talet, och inte blev det bättre med nedgraderingen av lärarutbildningen ett tjugotal år senare!
DN
En annan viktig aspekt på reaktionerna från S är att det är ju inte så att speciellt många kan komma ifråga för att gå i "elitklasserna". Snarast borde kritiken vara att det blir så få och på så få ställen. Det gör att tillgången blir så begränsad att det i sig är ett demokratiskt problem. Det är där den negativa sorteringen äger rum: de som vill och skulle kunna vara med, men inte kan för att det bara finns på några få platser.

Jag upprepar därför att jag hoppas att skolor på Lidingö ska visa intresse för detta. Vi har ju både duktiga elever och duktiga lärare...

---

SvD, DN Aftonbladet, SvD

---

Inga kommentarer: