fredag 27 maj 2011

Vart är Juholt på väg?

Det brukar sägas att det låter värre att klampa ur ett klaver än att klampa i det.

Efter Håkan Juholts inlägg i frågan om Sveriges engagemang i Libyen måste man ställa sig frågan: vad är han bra på? Uppenbarligen är inte försvarsfrågor hans mammas gata, vilket man skulle ha rätt att vänta sig med tanke på att han tidigare sysslat just med försvarsfrågor i Riksdagen. Förvirringen är uppenbarligen stor i S-partiet, när olika personer försöker skyla över och "tolka" vad Juholt egentligen menat....

Då kan man ju tycka att det är förvånande att S gått lite framåt i opinionen - men det kan fortfarande förklaras av "Balkaneffekten" (moderaternas kraftiga framgång medan partiledare Bildt var på fredsuppdrag på Balkan) och i viss mån även av en kombination av "nu har Mona Sahlin fått en ersättare" och "men det blev inte Östros, Österberg, Nuder eller Jämtin". Något politiskt alternativ till Alliansregeringen har ju inte kommit fram. Däremot har det puffat fram lite olika försöksballonger, som av potentiella väljare kan uppfattas som steg i rätt riktning. Men i valet 2010 lyckades det inte - försöken att fria åt alla håll ledde snarast till att ännu färre vågade lita på partiet.

Juholt höll sitt första-maj-tal fyllt av fylliga formuleringar utan konkreta förslag. Ju längre tiden går utan att partiet hittar fram till alternativ till Alliansregeringens politik som väljarna tror på, desto brantare blir fallet vid kommande val.

De val som fick göras om i Västra Götaland och i Örebro är svåra att tolka. Ser man till exempel till antal väljare, så har inte S lyckats speciellt bra. Däremot uttalade många "experter" att S skulle missgynnas av lågt valdeltagande. Var det något som lockade S-väljare eller Alliansväljare att lämna sofflocket?

---

Tokmoderaten

---

DN, Aftonbladet

---

Inga kommentarer: