tisdag 2 augusti 2011

Klargörande om effekten av stoppat jobbskatteavdrag

Vänsteroppositionen i Riksdagen har försökt ta opinionspoäng av att man planerar att tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa det kommande jobbskatteavdraget.

I gårdagens SvD skrev riksdagsledamoten (FP) Carl B Hamilton ett inlägg som belyser hur det handlat om tom demagogik:
"Håkan Juholt (s) har slarvat med sanningen när han i debatter och media menat att ett slopat jobbskatteavdrag skulle möjliggöra ökade satsningar på exempelvis infrastruktur, arbetsmarknadspolitik, barn, sjukförsäkring.

Sanningen är att riksdagsordningen inte tillåter nya utgifter utöver regeringens budget om oppositionen i höst skulle stoppa jobbskatteavdraget."

Detta innebär att negativa effekter att jobbskatteavdraget INTE skulle införas visserligen kommer att inträffa, men att löntagarna samtidigt inte får sänkt skatt. Staten får överskott som i och för sig inte kan slösas bort. Här är ju en klar ideologisk skiljelinje mellan den förenade vänstern och alliansen. Alliansen anser ju att invånarnas pengar är just invånarnas egendom - den samlade vänstern ser invånarnas pengar som i grunden statens tillgång...

Dessutom innebär budgetlagstiftningen att oppositionen måste vara överens om en samlad budget för att besegra alliansen; dvs (S), (MP), (V) måste få fullständigt stöd av (SD) om en total budget för att vinna över alliansen. Det går alltså inte att i efterhand lägga till enskilda utgiftsökningar, vilket Håkan Juholt låtit påskina i olika sammanhang.

Den fråga som därmed inställer sig är alltså om Juholt och hans vänner börjat förhandla på allvar med Åkesson eller om det bara är spel för galleriet!

---

SvD
---

tidigare blogg: Vill oppositionen regera med (SD)

---

Inga kommentarer: