tisdag 2 augusti 2011

Vad är sant om Fas3?

Vänsteroppositionen har under längre tid dödförklarat den arbetsmarknadspolitiska åtgärd som kallas Fas3. Med bestämdhet har man förklarat att den inte är till någon nytta utan mest något slags slavarbete.

När arbetsförmedlingen på Alliansregeringens uppdrag gjort en undersökning visar det sig att 77% av deltagarna är nöjda.

I DN och SvD uppges att
"Av de totalt 36.900 deltagare som gått in i fas 3 har 15 procent gått till arbete eller utbildning."

Däremot har samarbetet med 269 anordnare avslutats och lika många har krävts på förändringar för fortsatt uppdrag.

I en skriftlig kommentar till TT uppges arbetsmarknadsminister Hillevi Engström säga att:
"Det är positivt att det väntas bli färre antal deltagare i garantierna än vad som tidigare förutspåtts, men det rör sig fortfarande om många människor. Det är viktigt att vi ständigt utvecklar våra reformer för att människor ska finna en plats på arbetsmarknaden, till exempel genom att anordnarbidraget har en konstruktion som inte leder till inlåsning eller andra icke avsedda effekter. Arbetsförmedlingens partssamråd bör även användas mer effektivt"

Till skillnad från den bild som vänsteroppositionen vill måla (i svart) kan man alltså konstatera att Alliansregeringen arbetar vidare för att utveckla program som kan göra så att situationen blir bättre för dem som hamnat utanför arbetsmarknaden trots att de har arbetsförmåga. Allt fungerar inte optimalt men Alliansregeringens framgångsrecept innehåller en stor portion av vilja att utveckla och vidareutveckla de delar av koncepten som fungerar.

Att Ekot hittat en missnöjd person är inte ett tecken på ett totalt misslyckande. Tvärtom är det ju ofta bland dem som inte är nöjda som man kan finna ledtrådar till förbättringar. Intressant är ju kommentaren
"Det enda sättet för mig att få ett jobb är att hitta det själv. Att få det via Arbetsförmedlingen är lika med noll. Jag tror inte jag kan få någonting alls via kommunen, säger Björn Ekstrand som är sysselsatt i fas 3".

Nyckeln till framgång ligger ofta i att våga och kunna ta egna initiativ. Kan Fas3 bidra till detta blir det ännu bättre. Därmed inte sagt att det vore fel om Arbetsförmedlingen kunde utveckla sitt arbetssätt och sina arbetsmetoder så att fler arbeten förmedlades på detta sätt.

---

DN, Ekot, SvD

---

Bloggar:
Den hälsosamma ekonomisten

---

6 kommentarer:

Ewa Green sa...

Hallå... var tog min kommentar vägen? Nu gör jag ett nytt försök. Många har varit in för att läsa, men inte hittat den...och nu förstår jag varför--

Då kan de börja med att göra tillvaron ekonomiskt dräglig. Ingen arbetar bra som har fått gå från hus o hem, som inte kan äta var dag, som inte har råd att gå till läkare o tandläkare eller lösa ut sina läkemedel. Man har inte fått jobb när man var frisk, och hade orken i behåll, trots 30-40 års erfarenhet, utbildning och goda referenser. Hur skall man lättare komma igen när man blivit sjuk av ångest inför tillvaro och ekonomi, Jag bara undrar?....
Man tvingas arbeta 100% sida vid sida med de som har lön och lägre skatt men har samma omkostnader för arbetets utförande. Och nått som är extra anmärkningsvärt:

Ni som skriver och ni som läser om fas 3. ta och fundera lite över vilka som framför sina åsikter. Det finns helt klart de som är nöjda och de som har nytta av fas 3. Ingen förnekar det, men läs och lyssna med öppna ögon o öron, så framträder mönstret ganska klart!
De som är EMOT fas 3, är de som själva är drabbade eller känner folk med erfarenhet av åtgärden. De som är FÖR är oftast (för att inte säga nästan alltid) Alliansanhängare utan någon som helst erfarenhet av vad Fas 3 innebär i verkligheten och vilka som ingår.
Att ha samma åtgärd och samma regler för akademiker, fd. chefer med personal o ekonomiansvar, forskare, lärare psykologer osv. som för dem som ingår här i rehabiliteringssyfte efter lång tids frånvaro, faller på sin egen orimlighet, skulle jag vilja påstå

Lars Björndahl sa...

Hej Ewa!
Först om att du fått vänta på att se kommentaren publicerad: Tyvärr har det tidigare varit mindre nogräknade personer som skrivit mycket olämpliga inlägg. Därför läser jag kommentarer innan de publiceras på min blogg.

Delvis håller jag med dig - jag skriver ju också i bloggen:

Till skillnad från den bild som vänsteroppositionen vill måla (i svart) kan man alltså konstatera att Alliansregeringen arbetar vidare för att utveckla program som kan göra så att situationen blir bättre för dem som hamnat utanför arbetsmarknaden trots att de har arbetsförmåga. Allt fungerar inte optimalt men Alliansregeringens framgångsrecept innehåller en stor portion av vilja att utveckla och vidareutveckla de delar av koncepten som fungerar.

Och jag påpekar ju just något som går i linje med delar av ditt resonemang:

Att Ekot hittat en missnöjd person är inte ett tecken på ett totalt misslyckande. Tvärtom är det ju ofta bland dem som inte är nöjda som man kan finna ledtrådar till förbättringar.

Jag tycker därför att det verkar som om du åtminstone delvis missuppfattat mitt blogginlägg.

Och om du tror att jag som "Alliansanhängare" inte skulle ha egen eller nära anhörigas erfarenhet av arbetslöshetens gissel, oro och ångest - då har du helt fel!

Vänliga hälsningar

Lars

Bengt Fredriksson sa...

Om du frågar en vanlig löntagare varför han/hon går till jobbet varje dag så kommer förmodligen en majoritet av dessa i första hand att svara dig: -För att få en lön att leva på, så vi kan fortsätta bo i vårt hus, köpa mat o kläder och kanske göra något trevligt.

Varför undviks detta faktum när vi i Fas3 förtvivlat försöker påpeka att tiden knappast står stilla ens när man befinner sig i Jobb och Utvecklingsgarantin. Räkningarna fortsätter att ramla in, magar kurrar, bil o hus behöver tillsyn osv.. Detta oavsett vilken placering eller syssla man har inom Fas3.
Naturligtvis är huvudsyftet att kunna återgå till ett vanligt lönearbete, men ibland tar det lång tid och kanske man skall vara realistisk när det gäller oss över 50 år, det kan ta mycket långt tid och kanske vi aldrig kommer tillbaka till ett vanligt arbete.. trots att vi kanske har 15 år kvar till pension. Är det inte rimligt att vi får en skälig inkomst, en lön för de (förhoppningsvis) samhällsnyttiga insatser vi gör genom vårt arbete. Lite värdighet, lite uppskattning, tack.

Ewa sa...

Tack för ditt svar!
Då räknar jag med ditt stöd i den fortsatta debatten, vad det gäller det mest primära i alla fall...
Att ekonomin omgående måste förbättras! "HUNGRIGA LEJON JAGAR INTE BÄST"
som Radetzky påstår. HUNGRIGA LEJON TAPPAR ORKEN O LIVSLUSTEN, FÅR HÄLSOPROBLEM, SVÄLTER IHJÄL, OCH GÅR UNDER!
Rent Samhällsekonomiskt måste det också helt vansinnigt, enl min åsikt.
Vad kostar inte detta utnyttjande av "gratis" arbetskraft, socialt och hälsomässigt,
Även anhöriga drabbas och i dessa tider när man talar om riskerna med minskad konsumtion borde man kanske i stället vara mån om att höja konsumtionskraften och se till att alla har råd att äta och bo...

Gretchen Meyer sa...

Vad var det för fel på S-regeringens +-Jobb? Då var arbetslösförsäkringen mer värd och det var lättare att försörja en familj på inkomsten. Idag är det arbetsgivarna som får bidrag och tyvärr finns det många oseriösa företag som utnyttjat detta. Det kmåste kännas tungt att gå till sitt Fas3-arbete och veta att arbetsgivaren får 5 000 i månaden för att de tagit emot mig och en del får inte mer själva trots att de utför ett 8-timmars arbete. Det
finns många med med lång yrkes-erfarenhet och långa utbildningar, men trots sin kunninghet ratas på arbetsmarknaden om de förlorarar sina arbeten efter 55, andra har inte hunnit ut på arbetsmarknaden eller har slitit ut sig och hinner inte med i arbetstempot. Många har arbetat och betalat in sin försäkring i 40 år och hamnar Fas3Dessa människor är värda en bättre inkomst och regeringen måste satsa mer pengar på dessa människor och även på mindre företag som kan behöva hjälp i starten. Kanske finns det också någon i Fas3 som med ekonomiskt stöd kan göra det.
Ger Fas3 Jobbskatteavdrag? Om inte, varför?
Undersökningen som AF gjorde, borde göras om. Det var ju att ge sig själva bra betyg och vem biter handen som föder dig? Det hela verkar uppgjort och vem tror på DN och Svenskan? Det är snart bara Allianstidningar kvar. Hoppas att något görs för dem i Fas3, så att de och deras familjer kan känna sig trygga.

Lars Björndahl sa...

Inte ens på S-regeringarnas tid var arbetslöshetsförsäkringen något annat än en tidsbegränsad omställningsförsäkring. Däremot användes sjukpensionering för att städa bort individer med arbetsförmåga från arbetslöshetsstatistiken.