lördag 3 december 2011

Tomma tunnor skramlar mest modell (S)

Dagens rubriker är ju de fortsatt sjunkande förtroendesiffror för Håkan Juholt. Men snart kan de inte bli lägre! Egentligen är det inte så intressant att olika personer inom rörelsen inte klarar av att uttala ett förtroende för Juholt som partiledare.
Men det mest beklämmande är inte partiledarens förtroendesiffror, utan bristen på verkligt konkret politik, kombinerat med helt oförenliga utspel från olika parter.

Leif Pagrotsky säger att skatter ska inte höjas, Juholt hakar på med salvesefulla ord om att inte ändra förutsättningarna för familjer men säger att förmögenhetsskatt ska vi nog ha för "de allra rikaste" - fastän de var undantagna av tidigare (S) regeringar eftersom de allra rikaste oftast kan flytta sina förmögenheter utom räckhåll för (S)kattepartiet. Men andra personer inom rörelsen skadskjuter omedelbart utfästelser om att man inte ska kullkasta individers och företags ekonomi genom att höja skatterna igen - det är bara kortsiktigt som skatter inte ska höjas, för på sikt är det en socialdemokratisk naturlag att skatterna måste höjas.

Jag kan inte låta bli att fundera på om inte Socialdemokratins förfall till de tomma frasernas tillstånd med avsaknad av konkreta politiska lösningar (annat än skattehöjningar) har att göra med rörelsens tilltagande förakt för kunskap och begåvning. Skolan skulle inte ha till uppgift att förmedla kunskap utan forma socialt fungerande medborgare. Rörelsen hade för länge sedan en förmåga att hitta individer med stor intellektuell kapacitet men de senaste decennierna har det framför allt varit en merit att vara "vanlig" och ett tvärsnitt av befolkningen. Det är givetvis farligt med en maktelit som föraktar "vanligt folk". Men att förakta begåvade och kunniga personer är inte bättre.

---

Göran Pettersson, Thomas Böhlmark, Kent Persson, Gunnar Hökmark, Mikael Andersson

---

SvD, DN, DN, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet, SvD

---

Inga kommentarer: