lördag 21 januari 2012

Är verkligen Juholt orsaken till problemen i S?

Nu på lördagsmorgonen spekuleras det om att Håkan Juholt i eftermiddag kommer att meddela sin avgång som partiledare. Såväl socialdemokratiska media som andra har drivit på att Juholt måste avgå och på de flesta håll framskymtar tolkningen att de hoppande grodor som han onekligen bjudit på är socialdemokratins problem.

Jag envisas med att inta samma ståndpunkt som när drevet gick mot Mona Sahlin. Funnes det en realistisk och genomtänkt politik bakom så skulle ledargestaltens eventuella misstag inte betyda så mycket. Under valrörelsen gjordes utspel på olika nivåer, som snabbt kom att dementeras från "högre nivå". Det visade en bild av ett parti som inte hade en klar målsättning men där reformister stoppas - ett parti som inte klarar av att förändras och som inte kan hantera behovet av förändring.

För Håkan Juholt har det blivit etter värre. Visst har han en förkärlek för tillspetsade formuleringar - i många fall skulle uttalanden kunna fungera som reklamslogan men inte som politiska budskap. I politiken räcker det inte med att säga något slagfärdigt om motståndarna, man måste också ha ett eget konkret förslag om vad man vill göra i stället. Hur ofta har inte Juholt bara haft svaret på journalisternas frågor: "det vet vi inte ännu"?

Om inte Socialdemokraterna vill förändra sin politik måste man anlita marknadsförare som är beredda att marknadsföra - luft! Med detta tillspetsade påstående vill jag påstå att uppdraget att leda SAP utan en genomtänkt politik är en omöjlighet, även för professionella PR-firmor. I varje fall så länge Alliansen har konkreta planer för förbättring av välfärden!

---

Thomas Böhlmark, Kent Persson

---

TIDIGARE BLOGG:
Juholt är inte ensam om att sakna politik
Skrämsel, avundsjuka och bluff

---

SvD, SvD, SvD, DN, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet

---

Inga kommentarer: