lördag 9 juni 2012

Fokus på förbud eller kvalitet - vad ska vara skolpolitikens mål?

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skriver på SvDs debattsida att
"Det borde vara en självklarhet att ansvaret för barn och ungdomars utbildning inte ska ges till aktiebolag på jakt efter vinst."
Vidare kritiserar han Miljöpartiets i och för sig ganska förvirrade ställningstagande i SvD tidigare i veckan- man vill både blidka sin egen vänsterfalang ("Huvudregeln ska dock vara att det överskottet ska återinvesteras i verksamheten och inte hamna i ägarnas fickor. Syftet med att driva skolor får aldrig vara den egna plånboken."). Men samtidigt vill man inte stöta sig med mindre dogmatiska socialister inom MP - man talar om att kvaliteten ska vara central samtidigt som vinst inte ska få delas ut till ägarna.

Det finns ett centralt problem med både Vänsterpartiets och med Miljöpartiets ställningstagande. I båda fallen är det vinstutdelning till ägarna det man ägnar kraft och retorik. En kommunal skola som presterar dåliga resultat och kräver mer och mer av pengar ur skattebetalarnas plånböcker kommer inte med i resonemanget, efter som ingen vinst delas ut till "ägarna".

Om en privat driven skola presterar kvalitet och får pengar över att dela ut till ägarna - vad kan man då säga om en kommunal skola som får samma medel men som inte presterar samma kvalitet. Ska vi då jaga vinstutdelningen eller kvalitetsbristen? Där blir den förenade svenska vänstern svaret skyldig! Orsaken är att man siktar in sig på lättköpta poänger i ett smalt socialistiskt perspektiv. Men det är inget som gynnar de elever som går i svenska skolor med bristande resultat.

Avslutningsvis är det skönt att som lokal skolpolitiker på Lidingö kunna säga att alla våra skolor presterar bra, att alla skolor och förskolor - fristående som kommunala - arbetar med att utveckla kvaliteten hela tiden. Det är den starkaste garantin för en bra skola - inte frågan om eventuella vinster.


---

Inga kommentarer: