måndag 30 juli 2012

Hur ska Tillväxtverket skapa tillväxt?

Nu uppmärksammas hur mycket som Tillväxtverket lagt på middagar, internutbildningar och konferenser. Den fråga man ställer sig är ju: Hur stor del av verkets budget utgörs av dessa tilldragelser och hur mycket annan tillväxt har man skapat. För det var väl inte meningen att Tillväxtverket främst skulle stimulera tillväxten inom krog- och konferensbranschen genom att själva konsumera sådana tjänster?

Och inte minst anmärkningsvärt är väl det statliga verkets förhållande till statliga skatteregler (citat från DN):
"Även Tillväxtverkets styrelse har åkt på dyra hotellvistelser med fina middagar och vin. Något som nu kan får skatterättsliga konsekvenser.
– Styrelsesammanträden, årsmöten och liknande möten bör i normalfallet inte anses som en sådan konferens där skattefria måltider kan tillhandahållas. Mycket tyder på att egentligen skulle de som var med på de här styrelsemötena haft det som en kostförmån, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.
Kostförmån ska beskattas enligt en schablon om 90 kronor per måltid oavsett vad måltiden kostat. Arbetsgivaren ska också betala arbetsgivaravgifter på förmånen.
Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet säger att hon inte känner till Skatteverkets regler och att hon inte betalat någon förmånsskatt för maten.

– Nej, det tror jag väl knappast någon har gjort, säger hon."

---

DN, SvD, Expressen, Aftonbladet,

---

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man tar sig för pannan och undrar hur i hela fridens namn Generaldirektören kommit så långt utan att ens kunna grunderna för svensk Offentlig verksamhet än mindre de lagar, förordningar och regler som gäller internrepresentation.

Det senare föranleder en fråga: När ändrades det som fastslogs på runt 1980 att vin och sprit inte fick ges gratis utom vid mycket speciella tillfällen när det gäller internrepresentation och när ändrade reglerna för hur mycket en internverksamhet skulle få lägga på måltid?

Johny Alm sa...

En gnutta visdom är kanske på sin plats för Tillväxtverkets chefer, och kanske också andra statliga chefer?

Jag kan rekommendera att cheferna i statlig förvaltning kommer till en ledardag nu i höst på temat - DEN VISE CHEFEN - det kostar i o f sig 3 990 Kr för en heldag, men det är väl värt pengarna.

Vi kommer att vara på Burgårdens konferenscenter i Göteborg den 25 september (en kommunal gymnasieskola - alltså inget högklasshotell - men kvalitet ändå).

Den 23 oktober är vi på Hillesgården i Klippan, ett mycket intressant projekt där ett kollektiv människor skapat en mycket intressant kursgård, ej "högkostnad där heller, men mycket god kvalitet!

Mer information på http://www.mirrorgate.se - varmt välkomna att sända hög som låg chef på denna intressanta ledardag - DEN VISE CHEFEN.