fredag 3 augusti 2012

Nya Moderaterna ser mer till individen än gamla nyliberaler!

Det har väckt ett viss uppseende att nya moderaterna i Riksdagen är för att göra fler miljöer rökfria. Maria Abrahamsson och Mattias Svensson har rutit om förbudsiver, "förbudstaliban" och att det enbart handlar om moraliserande. När nyliberalerna (de som ivrade för att lagar och offentligt organiserad polis och militär inte behövs därför att det räcker med avtal och privata entreprenörer) på 80-talet var som starkast i den fria moderata studentrörelsen, så var andelen rökare bland "frihetsivrarna" mycket stor. Vid ett internat i Gimo dristade jag mig att fråga hur just några nyliberaler såg på deras rätt att tvinga mig att inandas deras rök och om jag hade någon rätt att slippa så blev de svaret skyldiga. Deras resonemang gick ju ut på att de i så fall måste sluta avtal med mig - och de hade inte ens frågat mig innan dimman låg tät

Det handlar inte om talibanism utan om att försvara individens rätt. Abrahamsson och Svensson skriver i stället:

"Det finns fortfarande människor som nu på sommaren vill ta en cigarett efter ett bad på stranden, ge sina eventuellt överviktiga barn en extra glass i värmen eller ta ett par pilsner när de för sin fritidsbåt i ett stilla vatten. Låt dem göra det utan statliga pekpinnar!"
Det verkar som om frihetsivrarna Abrahamsson och Svensson på allvar tycker att det är den som vill slippa röken som får skylla sig själv:

"det krävs extrem överkänslighet för att man ska fara illa av rökning utomhus."
Rökaren ska alltså inte behöva bry sig om andras obehag förrän den ofrivillige mottagaren "far illa". Tänk om man tillämpade allt detta på de fri- och rättigheter Abrahamsson och Svensson säger sig värna. Ingen far illa av att INTE röka... Ingen far illa av att INTE få köpa vin och sprit på gårdar som producerar... Ingen far illa av att inte få köpa alltför fet mat... Ingen far illa av att vara nykter när bilar och båtar framförs...  Hoppsan, där rök (!) alla deras hjärtefrågor. Nej, som så ofta för nyliberaler så håller inte resonemangen ihop.


"Att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är större...." (Thomas Thorild 1794)

Frihet ja - men inte när det drabbar andra!!

Det är därför mycket glädjande att läsa inlägget från Henrik Ripa, Susanna Haby och Anne Marie Brodén i dagens DN. "Problemet ligger i den ofrihet man tvingar på andra".

---

2 kommentarer:

Henrik Ripa sa...

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Mycket bra analys av Abramsssons och Svenssons brist på argument.

Lars Björndahl sa...

Tack!
Ditt och moderatkollegornas inlägg i DN inspirerade på positivt sätt!!