torsdag 29 november 2012

Sverigedemokraterna visar upp sig

Det värsta med de senaste veckornas SD-skandaler är inte de enskilda företrädarnas tillkortakommanden när det gäller kontakter med medmänniskor. Enligt radions P1 skickade SD igår ut ett pressmeddelande med innebörden att den riksdagsledamot som uttryckt sig nedsättande om en vakt i Riksdagen gjort detta på grund av att han blivit rånad av "invandrare". Nu visade det sig - fortfarande enligt massmedia - att den "stulna" väskan glömts kvar på en restaurang. De utpekade rånarna hade alltså bara försökt hjälpa den Sverigedemokrat som fallit på gatan.

Vad meddelar då SD idag? Jo följande:

"Sverigedemokraternas presstjänst har på morgonen beslutat att dra tillbaka det pressmeddelande som skickades ut under gårdagen. Detta då partiet mottagit ny information som förändrar partiets bild av det inträffade."

Det talande är här vad man INTE tillkännager: en ursäkt för att man igår bidragit till främlingsfientlighet genom att  sprida en, som det visade sig, helt ogrundad anklagelse mot invandrare.

Avsaknaden av ursäkt visar att SD inte tycker att spridningen av den felaktiga anklagelsen är beklaglig. Och det är naturligt, eftersom spridande av negativa myter om invandrare är stommen i partiets ideologi.

Flera bedömare anser att partiledaren klarar kriserna skickligt. Men det vore bra om fler än bara radions journalister kunde ta upp frågan om varför partiet inte ber om ursäkt för att man spridit fördomar om invandrare...

---

SvD, SvD, DN, DN, DN, DNAftonbladet , Expressen

---

Inga kommentarer: