onsdag 3 april 2013

Nu börjar luftpastejbageriet leverera

Så har S-kongressen börjat. Redan i inledningen kommer S-ledaren med den första luftpastejen: till skillnad från tidigare S-politik ska man nu sträva efter den lägsta arbetslösheten i EU. Om det är en nyhet måste det ju betyda att S inte haft den ambitionen tidigare.

Men det var i varje fall helt klart varken kongressombud eller allmänhet skulle få vet HUR Löfven ska åstadkomma detta. Det utlovades att det inte skulle trixas med några siffror, men inte ens några allmänna drag i hur man avser att reformera Sverige för att åstadkomma den sänkta arbetslösheten. Kanske en antydan om att det i varje fall inte blir med Alliansregeringens medel. Då återstår väl skattehöjningar, förbud mot friskolor och företagsamhet inom vård och omsorg, slut på RUT, men fortsatt ROT. Eller hur ska det gå till att genomföra Tulipanaros?

Vi får se om det blir fortsatta försök att tillfredsställa båda falangerna inom partiet - både företagsamhet och socialism. Eller om det blir som vid de senaste valen: först ett utspel för att glädja en grupp, sedan en dementi för att glädja andra och kvar står en förvånad, förskräckt och förvirrad allmänhet och undrar varför S inte har någon politik...

Det kanske är så enkelt att man hoppas på att dålig konjunktur i Europa ska göra att ett S-märkt Sverige kan få den lägsta arbetslösheten genom att alla andra blir sämre...

Flera journalister i radio och TV lät sig i varje fall inte imponeras av Löfvens fagra tal utan konkret politiskt innehåll.

---

SvD, DN, Expressen, Aftonbladet

---

Inga kommentarer: