söndag 13 oktober 2013

Med tvång ska landet byggas

Vi har tyvärr hört det förr - och det kommer alltid igen. Det är med tvång som landet ska byggas om socialdemokratin har makten.

Elever som är skoltrötta och hoppar av gymnasielinjer som med automatik ger behörighet till universitetsstudier, då ska kontrakt skrivas för att tvinga tillbaka elever till en utbildning som redan knäckt dem en gång. Behöver alla ungdomar gå på universitet för att lyckas i livet? Är universitetsstudier enda vägen till framgång? Det vore bättre att satsa på skolutbildning som ser till individens behov än till socialistiska skrivbordsstrategers förakt för praktiska yrken.

Aktuellt i dagarna är socialdemokraternas "lösning" av försvarets personalrekrytering: tvång för alla att delta i mönstring. Här håller rörelsens skrivbordsstrateger ett krampaktigt grepp om illusionen av att Sverige haft en allmän värnplikt de senaste decennierna. Eftersom tvånget fram till avskaffandet dels bara gällde män och dels successivt minskat ner till bara en bråkdel av varje årskull, så kan det inte kallas för "allmän värnplikt". Men för att uppfylla socialdemokratins efterkrigsillusion om att Sverige genom alliansfrihet i varje läge kan försvara sitt stora territorium så vill man blåsa upp en tro på att om alla tvingas till mönstring så kan gränserna bemannas av en talrik här till försvar mot varje anfallare.

Tror man på tvångets framgång måste man vara socialist och sätta kollektivet framför individen. Tror man på individen och dess motivation, är tvånget inte det första vägen att gå.

---

SvD, DN, DN

Inga kommentarer: