tisdag 10 december 2013

Klokt om missbruk av begreppet rasism

I Dagens Nyheter skriver Hanne Kjöller om överbruket av begreppet rasism. Hon påpekar att det i begreppet ska ligga någon form av tro att vissa människor, på grund av rastillhörighet (vad det nu är), är mer eller mindre värda och dessutom över- eller underordnade varandra. Kjöller framhåller att den som är främlingsfientlig inte behöver bara rasist enligt de vetenskapliga definitionerna. Det är därför Sverigedemokraterna kan hävda att man inte är rasister - men främlingsfientliga är man helt klart.

Men man kan gå lite längre. Om det nu inte är de helt ovetenskapliga grunderna för rasism, vad är det då som kan ligga till grund för främlingsfientlighet?

En granskning av främslingsfientliga klyschor visar att främlingar upplevs som hot - de tar våra jobb, våra flickor eller våra skattepengar, de ska ta över jorden eller i varje fall Sverige, de ska införa islam i Sverige osv. Det handlar alltid om hot. Det finns alltid ett centralt element av rädsla för de främmande. Med ett annat ord, som är vanligare på kontinenten än hemma i Sverige: Xenofobi - rädslan för det främmande.

Så utan att backa en millimeter i sina främlingsfientliga åsikter kan Sverigedemokraterna bannlysa rasister - de individer som tror att mänskligheten kan delas in i olika raser och att den egna rasen är överlägsen andra.

Men i den politiska retoriken vädjar man till den xenofobi som vi alla mer eller mindre omedvetet har med oss sedan urminnes tider. Man kan inte bemöta xenofob politik med argument mot rasism, bara med argument som avslöjar att rädslan för det främmande är obefogad...


---

Inga kommentarer: