söndag 9 februari 2014

Illavarslande kommunal motsträvighet mot karriärtjänster för lärare

Alliansregeringen har lagt grunden till snabbast möjliga reformering av den svenska skolan.  Folkpartiet ensamt bland Allianspartierna sjunger förstatligandets lov, men det finns inget som säger att detta skulle lösa alla problem. Förvisso har "bara" 3/4 av kommunerna börjat införa karriärtjänster och endast 10% av tjänsterna har tillsatts som tillsvidaretjänster, dvs 90% är tidsbegränsade tjänster.

I mina ögon tyder detta på att politiker fortfarande har för mycket detaljinflytande i skolorna. Syftet har aldrig varit annat än att tjänsterna ska vara tillsvidare. Måhända finns en oro för att statsbidragen ska försvinna, i synnerhet om socialdemokraterna bildar regering igen.

För att uppnå lika villkor mellan friskolor och kommunala skolor borde blotta förekomsten av med ordinarie innehavara tillsatta tillsvidaretjänster på förstelärarnivå respektive lektorsnivå innebära att skolan vore berättigad till en "lärarkompetenspeng".

För Lidingös del gläder det mig att efter det första 20-talet förstelärare är betydligt fler på gång, att intresserade själva får anmäla sig och deras förmåga och erfarenhet prövas. Tjänsterna är tillsvidare och av vad som är överblickbart just nu så ska det bli minst ett 60-tal. Tyvärr har Lidingö ännu inte gjort någon satsning på lektorat. Det vore på sin plats att belöna både pedagogisk excellens och forskarutbildning.

---

SvD, Aftonbladet, e-SvD, DN

Inga kommentarer: