torsdag 17 september 2015

Tankar från bakre mittfältet

Grattis till min bänkgranne i Lidingö kommunfullmäktige Gustaf Drougge till bloggen. Ett bra tillskott som inspirerar till ökad aktivitet i min egen blogg.

Det har känts motigt de senaste två åren. Ryktesspridning och svartmålning av somliga företrädare för moderaterna tycktes bli vardagsmat. Vi var flera som reagerade på alla felaktigheter och illasinnade påstående som spreds på olika sätt. Men eftersom enigheten om politiken har varit - och fortfarande är - stor så ville vi inte svara på alla påhopp, av vilka några urartade till rena personförföljeser. Att föra en offentlig debatt om sådant skulle bara stärka moderaternas politiska motståndare.

Tragiskt är att det fortfarande sprids illvilliga rykten om att kommunledning inte arbetar så aktivt det bara går - med frågor som Trängselskatt, Ropstenparkering, Villa Söderås mm, mm. Det är nu främst en liten grupp män som alltid "vet" hur allting är och hur allting skulle vara. Men själva poängen är att de inte alls vet hur det är. De tar inte heller del av den information som ges på olika sätt, utan fortsätter sprida icke underbyggda påståenden.

Detta om det tråkiga...

Men det finns mycket att glädjas över också. Som Gustaf påpekade så kommer Vårdval Stockholm in på en andra andning. Senast på Sjukvårdsstyrelse Norr var det egentligen bara något av de mindre oppositionspartiet som fortfarande trodde på uppgiften om "alla nedlagda vårdcentraler i socioekonomiskt eftersatta områden". De ansvariga tjänstemännen kan vederlägga alla sådan påståenden, som framförts tidigare i propagandiskt syfte.

Andra delar som går framåt är - i mina ögon - den viktiga (men ack så långsamma) utvecklingen av samarbetet mellan landsting och kommuner. Mycket fungerar alldeles utmärkt men administrationer och verksamheter måste utveckla mer förståelse för varandras problem...

Trafikfrågorna är lite mer blandade. Det var glädjande att stadens insatser åtminstone lyckades rädda några turer för 233:an. Som skattebetalare måste vi även jaga onödiga utgifter - att regelmässigt köra tomma bussar är helt befängt. Men om tidtabellen inte fångar upp reella och återkommande resebehov så kan ytterligare insatser behövas.

Samtidigt har ju oppositionen i landstinget - främst Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna skapat ett stort hål i nästa års budget. Man sa av oppurtunistiska skäl nej till höjningen av Sveriges näst billigaste månadskort, men gav inget alternativ till att täppa till det då uppkomna hålet i SLs budget. Därför är den styrande Alliansen tvungen att göra neddragningar för att täcka in 500.000 kronor som Socialdemokrater och Sverigedemokrater minskade intäktssidan med.

---

Inga kommentarer: